Monday, December 20, 2010

::Jalan2 di Perak - Kellie's Castle::

Kata orang "Alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan"... So, dah alang-alang kene duduk perak ni... Jelajahla semua tempat yang ada kat Perak ni... Apalagi, mohle datang ke Perak... Tempat ni memang cantik kalau nak buat photoshoot... Untuk wedding... memang melatopla...


Sebenarnya saya ngan hubby tak merancang nak pegi kat sini... Tapi disebabkan bosan yang tahap gaban punya pasal, hubby saya pun checkla kat GPS, tetiba keluarla Kellie's Castle ni... Tak jauh dari Ipoh, lebih kurang 1 jam je... Bangunan ni tepi jalan Simpang Pulai ke Batu Gajah... Menarik bangunan peninggalan sejarah ni... 

Bangunan ni di bina oleh William Kellie Smith seorang peladang getah terkemuka British. Apa yang menarik, bangunan Kellie's ni adalah bangunan pertama yang mempunyai lif yang pertama di Tanah Melayu... Walaubagaimanapun, bangunan ni tidak sempat disiapkan apabila Kellie Smith meninggal dunia... Jadi, apa yang kita lihat adalah bangunan yang belum siap di bina...

Nampak macam apa pokok ni?


Runtuhan bangunan berwarna kuning tu adalah tempat tinggal keluarga Kellie's dan akan berpindah ke Kellie's castle apabila ianya siap di bina, dan sebelahnya adalah Kellie's Castle yang sedang di bina. Ha... Nak tau lagi sejarah dia baca kat sini eh... http://ms.wikipedia.org/wiki/Istana_Kellie
Lepas pegi Kellie's Castle ni... Kitorang pergi plak Gunung Lang... Nanti saya cerita kemudian... Ni kiranya penjelajahan satu harila... Sebab... Bosan punya pasal... Dan... Nilah jugak hobi kitorang... Jalan-jalan... Lepas tu cari makan...

2 comments:

norsaritanaini said...

cantik betul tempat ni kan...nkgi jugaklah...

Nazha Naan said...

Cantik... Jomla... Nanti kita bleh jadi tour guide utk kak nor...