Thursday, February 17, 2011

.:Kek Coklat Basah Sedap:.


KEK KUKUS COKLAT BASAH

BAHAN-BAHAN
11/2 Cawan Mentega
1 1/4 Tepung Naik Sendiri
1 Cawan Gula Kastor
1 Cawan Gula Perang
1 Cawan Serbuk Koko
1 Sudu Kecil Esen Vanila
4 Biji Telur
1 Cawan Susu Segar

CARA MENYEDIAKAN
~ Ayak tepung dengan serbuk koko
~ Pukul mentega bersama gula kastor dan gula perang hingga gebu
~ Masukkan telur sebiji demi sebiji, pukul hingga kembang
~ Panaskan susu hingga suam, Tuangkan sedikit demi sedikit
~ Masukkan tepung dan serbuk koko
~ Pukul hingga gebu, tangkan dalam bekas
~ kukus hingga masak

* cawan yang nak digunakan tu, cawan yang yang orang dulu-dulu buat minum kopi, warna putih dgn piring putih tu, takpun suka hatila nak guna cawan apa, besar cawan, besarlah kek, banyakla dia.
* Boleh jugak di tuang dlm acuan kecil-kecil.

TOPING
Serbuk Koko (dibancuh dulu dgn air)
Susu Pekat Manis (Ikut suka manisnya)
1 Sudu Butter (untuk nak nampak kilat)
Tambahkan tepung jagung kalau cair sangat
MASAK ATAS DAPUR TAU!

*semua sukatan terpulang pada anda...


Sunday, February 13, 2011

.:Bola Lagi:.

Malam ni untuk kali ke duanya saya teman hubby pergi tengok bola live kat Stadium Perak... Kali lagi meriah daripada tengok Perak lawan Johor FC tu, maybe sebab malam minggu kot, tu yang meriahnya terlebih-lebih... Apatah lagi lawannya Negeri Sembilan yang ada pasangan kembar sensasi si Aidil Zafuan dan Zakuan Adha tu. Tapi malam ni si pengantin baru tu tak turun padang, bulan madu kot.



Untuk perlawanan ni tiket kitorang RM 10/orang. duduk kat tempat open, bukan Grand Stand tu... Tiket pun warna lain... Warna kuning plak, grand stand warna pink... Sebelum ni tengok bola tak paham apa-apa... sekarang dah paham ckit-ckit... hehehehe... tapi tadi ada satu benda tak paham, bila bola out orang tepuk tangan, tanya kat hubby kenapa? Dia diam je... tak tau nak jawab kot... wakakakaka...


Perak telah membelasah Negeri Sembilan dengan 2-0, kelebihan bermain di padang sendiri memudahkan diorang dapat mata, gol pertama tu dapat penalti, betul-betul depan gawang, saja jelah kalau tak masukkan, nampak Perak sebagai penyerang, Negeri Sembilan menahan... dan... Penyokong nogori balik dengan tangan kosong... tak pe... relax...

video

Bila bola masuk dalam gawang, maksudnya gol lakan... Semua orang bersorang macam nak gila, tak pelah semangat kesukananlah katakan, tapi yang saya tak suka, penonton yang tak bermoral, membaling bekas-bekas minuman ke arah padang, kesian pak cik rela yang duk mengadap penonton tu... habis track penuh dengan cawan-cawan kertas, air terpercik sana-sini... huhuhuhuu... Tak bermoral sungguh...


tu satu hal, ada satu lagi hal yang saya tak gemar, ASAP ROKOK! Waaaaaaaaa... Sakit jantung rasanya... diorang ni memanglah... Tapi nak buat macam mana dah tempat awam kan...

AKHIRNYA!!!! 2~0

Friday, February 11, 2011

.:Al-Kisah Si Ketam:.


Al kisah tersebutlah cerita kerajinan yang terserlah di akhir-akhir ini, setelah hubby saya kata performance saya sudah menurun... huhuhu... Ada aku kesah! Hahahahahaha... Maka hari yang bertuah ini, saya telah membuat rekod baru dengan memasak ketam lemak cili api... Yang kesiannya tak reti nak siang ketam, nak buang kulit atas dia tu... Kalau ikutkan saya, masak je sekali dengan kulit atas tu... Wakakakakaka... tak salahkan? kan? Nasib baik ada kawan saya si Cik Puan Mayaslinda yang ajar saya... Tq ya... Dan balik, saya ajar hubby plak, hubby plak jadi mangsa siang and potong 2 ketam tu... Thanks jugak kat hubby...

Dan.. Inilah pertama kali saya memasak ketam dengan tangan sendiri, sebelum ni, tukang masak saya yang berada di merata-rata tempat yang masakkan untuk saya dan hubby... Actually, saya tak berapa minat ketam, sebab susah nak makan... Ni pun masih sengal-sengal gigi sebab gigit kulit ketam, demi isinya... huaaaaaa........

Maka inilah hasilnya ketam masak lemak cili api saya yang dipersembahkan kepada 'KING' kat rumah saya ni... Macam biasa, hubby tak banyak bunyi, sebab tekak dia memang senang sesangat dilayan, semuanya sedap, kalau saya masak batu ngan kayu pun sodap jo...


RESEPI PALING SENANG SEDUNIA
Ketam ~ 3 ekor
Cili Api ~ 8 batang
Kunyit ~ 1/2 inci
Santan, Garam, Asam Keping (saya letak separuh kiub ayam maggi)
SIAP! TARAAAAA!

Sekarang ni, masa tulis cerita si ketam ni, yang tinggal hanya kulitnya sahaja, itupun lumat dikunyah hubby saya yang tak berbelas kasihan tu... wakakakakakaka....

Wednesday, February 9, 2011

.:Bola... Bola... Bola... Aku? Layan...:.

Lama dah tak update cerita kita 2 orang ni, saya tengah mem'busy'kan diri dengan berjinak-jinak di dalam online biznes, saja je suka-suka...

Ni nak cerita pasal bola sepak, hmmmmm... 1st time saya tengok bola kat stadium, PERAK VS JOHOR, kat Stadium Indera Mulia, Ipoh... wakakakakakaka... Ni pun sebab melayan my hubby yang gila bola tula... Kalau saya bergolek sekali ngan bola, mesti dia kejear bola punya... Ala, lelaki memang sinonim dengan bola... Sampai minum bola, makan bola, tido bola...


Kalau kat rumah tengok bola, saya, tido... Sebab memang tak boleh masuk betullah saya dengan bola... Kejar sana, kejar sini... bola keluar padang... Pastu GOLLLLLLLLLLLLLLLLLLL! Tak pun... Aduhhhhhhhhh.... Bola kene tiang... Whoaaaaaaaaaa.... Bila pemain buat hal....

Kat stadium, tak boleh nak tido, kene layan jugak. Masa nak beli tiket, hubby tanya nak duduk mana? Grand Stand ke? Huh! Apa tu? Rupa-rupanya tempat tengok bola yang ada kelas ckit, ada bumbung, harga tiket? RM 20 seorang untuk Grand stand, kalau tempat duduk biasa RM 10. Waaaaaa... RM 20 tu boleh wat tambah beli Lipstik baru... Hehehehehe... Pompuan... Pompuan...


Memang bingit sikitla duduk kat stadium tu... Mana yang duduk memaki hamun pemain yang terlepas gol... yang terlepas passing bola... Yang mengutuk pemain yang tertendang pihak kegemaran mereka... Dengan nyanyian dan bunyi gendang dipalu sebagai satu semangat bagi pasukan pilihan.... Agak pening jugakla... Yang bestnya, Hubby menyokong PERAK dengan bersungguh-sungguh, walaupun kitorang orang JOHOR... Hurmmmm... Saya mengerutkan kening, menyengetkan mulut ke kanan ke kiri, tak paham, bagi menjawab persoalan tu, saya pun tanya....

"Abang, kitakan orang Johor, kenapa bersungguh benor sokong Perak?" Bisik saya, walaupun macam menjerit.

"Kalau nak mati kene kutuk, kene lanyak, sokongla Johor, tak nampak belakang tu semua penyokong Perak? Kan kita kat Perak ni..." Pulak? Camtu rupanya, kata saya dalam hati.


Bagi saya, agak menarik jugak menonton bola kat stadium secara live, berbanding tengok kat tv, walaupun mata saya tak berapa nak tertumpu pada perlawanan di padang, sebab mata dan telinga saya lebih suka melihat gelagat penonton lain dan mendengar ulasan mereka. Kelakar pun ada, cuba kasi diorang main bola... mesti hancussssss... Hahahahahahahahahaha....


Pasal permainan malam tu, bagi saya yang tak minat bola ni, makin tak minat, tak mantap langsung permainan diorang tu... huhuhuhuhuhuhuhu... Rasa rugi plak RM 20 tu... Diorang perlu bermain bukan hanya menggunakan kaki, tetapi otak juga... Apapun teruskan usaha anda wahai pemain-pemain bola sepak di Malaysia... Semoga berjaya!

Akhirnya, di masa tambahan, 10 saat sebelum wisel di tiup, menandakan waktu tamat permainan, di kala penonton telah mengangkat bontot untuk meninggalkan stadium dengan perasaan hampa, Perak berjaya menjaringkan gol... Perak~1, Johor FC~0.