Friday, February 11, 2011

.:Al-Kisah Si Ketam:.


Al kisah tersebutlah cerita kerajinan yang terserlah di akhir-akhir ini, setelah hubby saya kata performance saya sudah menurun... huhuhu... Ada aku kesah! Hahahahahaha... Maka hari yang bertuah ini, saya telah membuat rekod baru dengan memasak ketam lemak cili api... Yang kesiannya tak reti nak siang ketam, nak buang kulit atas dia tu... Kalau ikutkan saya, masak je sekali dengan kulit atas tu... Wakakakakaka... tak salahkan? kan? Nasib baik ada kawan saya si Cik Puan Mayaslinda yang ajar saya... Tq ya... Dan balik, saya ajar hubby plak, hubby plak jadi mangsa siang and potong 2 ketam tu... Thanks jugak kat hubby...

Dan.. Inilah pertama kali saya memasak ketam dengan tangan sendiri, sebelum ni, tukang masak saya yang berada di merata-rata tempat yang masakkan untuk saya dan hubby... Actually, saya tak berapa minat ketam, sebab susah nak makan... Ni pun masih sengal-sengal gigi sebab gigit kulit ketam, demi isinya... huaaaaaa........

Maka inilah hasilnya ketam masak lemak cili api saya yang dipersembahkan kepada 'KING' kat rumah saya ni... Macam biasa, hubby tak banyak bunyi, sebab tekak dia memang senang sesangat dilayan, semuanya sedap, kalau saya masak batu ngan kayu pun sodap jo...


RESEPI PALING SENANG SEDUNIA
Ketam ~ 3 ekor
Cili Api ~ 8 batang
Kunyit ~ 1/2 inci
Santan, Garam, Asam Keping (saya letak separuh kiub ayam maggi)
SIAP! TARAAAAA!

Sekarang ni, masa tulis cerita si ketam ni, yang tinggal hanya kulitnya sahaja, itupun lumat dikunyah hubby saya yang tak berbelas kasihan tu... wakakakakakaka....

2 comments:

LINDA,JA,DANISH,ADEEB said...

jadi jugak masak ketam ni ek...kalu ada service kupas kulit ketam kat TF tu aku rasa dh lama puan siti nazha ni manfaatkan...

Nazha Naan said...

Hahahahaha... Tau x per...