Thursday, April 28, 2011

::Santai Ben Ashaari: Kenapa Aku Seorang Blogger::

Assalaualaikum dan Salam Sejahtera;
Sebelum tu izinkan saya menggunakan kata ganti nama ‘aku’ untuk entry ni… Terima kasih…


Kenapa Aku Seorang Blogger?

Aku seorang Isteri, seorang anak, seorang kakak kepada 5 orang adik beradik, juga seorang ‘ummi’ kepada 6 orang anak saudara yg semuanya lelaki, dan seorang lecturer… Tapi tak pernah pulak terpikir kenapa aku seorang itu semua… hmmmmm… Tapi hari ini, disebabkan segmen ni aku terpikir… Kenapa aku seorang blogger… Kenapa ya… Ni dia sebab musababnya setelah diimbas kembali…

1.      Nak berkongsi tentang rawatan kesuburan yang aku dan suami aku buat untuk dapatkan baby setelah 6 tahun berkahwin…

2.      Berkongsi camana nak mengatasinya… Camana nak redhakan diri… Camana nak tepis kata-kata orang… Sebab kat luar tu ramai je yang senasib dengan aku…

3.      Disamping aku nak mengisi masa lapang aku di malam hari, di kala semua ibu2 sibuk mendodoi dan melayan kerenah anak mereka…

4.      Blogging juga.. nak elakkan aku kesedihan memikirkan tak memiliki zuriat lagi… so, bz la ckitkan… (suami memang hepila… sebab aku taklah memurungkan diri lagi)

5.      Sekarang ni ada lagi satu sebab, Nak berkongsi cerita aku pulak… Dari seorang yang gagal kepada yang Berjaya… Sebab aku Lecturer… Nak berleter student tak suka… Ha… Tulis blog… suh diorang baca… Camana aku bleh jadi lecturer… Sedangkan dulu UPSR aku ada ‘D’…

6.      Dan yang penting, aku nak menyampaikan ilmu pengetahuan yang aku dapat, samada dr bacaan, internet, mahupun pengalaman aku sendiri, dari pemerhatian keadaan sekeliling aku yang boleh dijadikan iktibar, taknaklah blog ni tak dapat memberikan apa2 impak dari segi ilmiah kepada pembaca… Tugas mendidik bukan sahaja dihadapan student dengan konsep 2 hala

7.      Yang terakhir dan sebenarnya adalah permulaan; Aku lecturer di Kolej Komuniti, dan seorang penyelaras IT (aku bkn org IT pun) bagi kursus pendek sekarang dipanggil Program Latihan 1 Malaysia, jadi banyaklah permintaan nak kursus buat blog ni… Memang gila buta blog aku ni... So, dari bodoh tak tau apa2 kalau orang tanya… Baik aku belajar… dan ideanya adalah dari no 1 tu… Sekarang aku boleh jadi pengajar kursus blog… hehehehe… Asas jelah kan… tak delah hebat mana… Tapi, dapat jugak ajar makcik2 buat bisnes and promosi bisnes guna blog... So skarang aku sendiri ada 2 blog utk di handle… 1 yg peribadi… 1 lagi untuk cari income lebih… Chanteq 2U Boutique

Sekian, terima kasih…

Thursday, April 21, 2011

::Kisah 30 Tahun ~ Part 9::

Habis je degree... Saya wat pulak Master Education... Kan ke cita-cita saya nak jadi pendidik... Perghhhhhh... Tak tercapai akalku... Bila saya pikir balik... Ssaya bersyukur Allah memberikan aku kemudahan melalui liku kehidupan ini... Dari budak yang UPSR nye ada 'D'... Skang buat master... Buat master ni pun sebenarnya salah satu syarat biasiswa yang saya dapat masa degree... Biasiswa Kementerian Pengajian Tinggi... So, takdelah hutang-hutang patutnya kan... Tapi ada gak... hehehehe... Pinjaman PTPTN tahun pertama tu... RM7K, ada sesapa nak tolong bayar tak... Wikikikikikiki...

Bila buat master ni, dengan title "weekend houzwife" memang life agak berbeza... Kawan-kawan pun dah matang... Ramai gak kawan-kawan yang dah kawin... So, tak banyaklah buat aktiviti gila-gila dan foya-foya... Aktiviti banyak yang ilmiah... And... Semuannya berjalan lancar... Cuma awalnya shock gakla... Yela dari civil Engineering, subjek kira-kira, hari-hari hidup ngan calculator... Hidup dengan nombor... Tetiba, master ni, kene membaca... Menghafal... Jem gak wa beb! Tapi... Akhirnya bleh gak sesuaikan diri... Apa yang saya boleh kata... Master is more easier than degree... But... Bila master, assignment memang lebatla... And also thesis! Huh! Gila ah! Degree lebat gak ass tu... Tp enjoy! muda remaja kan... wahahahaha... What can i describe with all of this... hurmmmm... Oh ya... I really... 

LOVE MY LIFE!

Ha... Nila bakal-bakal pensyarah yang cute dan hensem...
EXMAIT '07 ~ Menang poster beb masa ni! Padahal
pakai Power Point je.. hakhak...
Keminja '07 ~ Kem Minda Remaja, untuk sekolah terpilih
kat area Batu Pahat
Berakit ~ Pengalaman paling x-trim dan best... Berakit kat sungai
di Pahang...
Ni le gang-gang master yang berakit di Kampung Orang Asli, Raub, Pahang
Aktiviti ke Gua Telinga (Credit picture to Umi Hani)
Dan... Akhirnya tamatlah master saya selama setahun setengah ini pada tahun 2008... Thanks Mak dan Abah... Menyokong saya selama ini... Jasamu tidak akan dilupa...

Puan Siti Halijah Binti Awang
En Naan Bin Masikon
Also, thanks to my beloved husband, En Mohd Amirul Bin Jamain... Sebab memahami cita-cita saya selama ini... Walaupun kita terpaksa PJJ... hehehehe...

HAPPY 30's TO ME TODAY!

To Be Continued: Last Episode

Wednesday, April 20, 2011

::Kisah 30 Tahun ~ Part 8::

Jeng... Jeng... jeng... Tahun akhir... Tahun keempat... Tadaaaaaaaaaa....

Hari pernikahan... 26 Mac 2005...
Saya berkahwin... Hahahahaha... Jodoh pertemuan di tangan tuhan... mula-mula dulu nak kahwin umur 28 tahun... Tup... Tup... 24 tahun dah kahwin... hehehehehe... Dengan siapa? Laaaaa... Dengan suami saya la kan...  Bayangkanlah paper akhir Tahun 3 sem 2 tu, saya orang pertama yang bangun hantar paper... Sebab esoknya nak nikah dah... Wahahahaha...Tapi memang best sebab apa? Hampir satu kelas datang wedding saya... tak caya? hah... Tengok ni... 

Ni gang-gang lelaki...
Ni gang-gang pompuan...
 Lepas tu... Naiklah semester 1 tahun akhir tu sebagai isteri orang... Tapikan... Waaaaaa... Hari pertama saya di tahun akhir tu, kene masuk hospital... Bukan preganant! Tapi INJURED CONTACT LENS.... Sebulan duduk hospital... Mula-mula Hospital Batu Pahat, pastu tukar Hospital Sultanah Aminah Johor... Ber'honey moon' la saya kat hospital... memang tak boleh lupa... Hadiah kahwin... So, sesape yang pakai contact lens tu hati-hati ye... 


Saya masuk hospital bukan sebab mata saya dijangkiti kuman, tapi sebab lens yang saya baru paki tu tak boleh ditanggalkan dari mata saya... Saya dah cuba macam-macam kekdah dah nak tanggalkan... Tak boleh gak... Pada hal baru je beli dan baru pakai tak samapai 2 jam... Akhirnya saya menggunakan kuku mencungkil sedikit lens tu... Dan berjaya terbuka... Tapi sayangnya... Kulit mata hitam saya turut terkoyak... Waaaaaaaaaaaaaaaa... Sakit tau...

Maka bila masuk kuliah semula saya terpaksa berkejar mencari semula apa yang tertinggal... Mujurla boleh teruskan tanpa perlu repeat... Maka, pointer saya pun menjunamlah... Dari elok-elok 3... Jadilah 2.97... Huhuhuhu... Tapi engineering... Tu dah kira hebatla... hehehehe... Perasan...

Maka berjayalah saya menamatkan degree saya tahun 2006. Berjaya juga mendapat sijil kahwin... hahahahahaha.... 


To Be Continued: Apa plak lepas ni...
               

::Kisah 30 Tahun ~ Part 7::

2001, bulan 7... Bermulalah episod seorang pelajar universiti yang saya angan-angankan suatu ketika dahulu... Sungguh tak sangka... Sebab masih berpegang pada janji dulu... Nak membuktikan yang saya juga boleh berjaya macam adik-adik saya yang berotak cerdik sikit dari saya tu... hehehehe... Saya pun bertekad, yang saya juga boleh...

Di perkarangan kampus... Depan Cafe... Camera tanpa filem zaman ni...
Memang zaman belajar universiti best... Taklah susah mana... Yang penting kita usaha... Yang pandai pun kalau tak der usaha belajar akan lingkup... Masa nilah saya terpikir... Kita tak perlu terlalu pandai untuk berjaya... Tapi, pasti akan pandai bila berusaha... Patern saya belajar last minit... hehehe... tu formula sayala... Coz, saya kalau belajar awal-awal nanti lupa, so, paper apa nak exam besok, paper tula yang akan di study malam tu... Sampai pernah tak tido satu malam, coz ada dua paper yang "maut" untuk esoknya... Dua-dua paper kira-kira... 

Saya dan gang satu rumah saya, Tila, An, Ramlah & Yen memang terkenal ngan datang lambatnya... Pastu suka duduk belakang-belakang... Lagilah kalau subjek boring... Sebab senang nak "Cha Alif But" pergi makan... Pastu masuk balik... Ish... Ish... Ish... Tapi apapun balik memang kene study semula, tak derlah abaikan camtu je kan... Pastu busy dengan assignment, presentation, project... Macam-macamlah... Tapi apa yang saya nak kata ialah memang BEST bila ingatkan zaman banyak assignment ni...

Zaman saya belajar ni, takder Wifi... Takder broadband... So, kalau nak guna internet memang kene pegi komputer lab la kan... Laptop? Fuiyooooo... masa ni masih mahal lagi... RM 4000 tau satu bijik... So, yang ramai student pakai ialah komputer...

Masa ni jugakla zaman merayau-rayau... Pernah kitorang sewa kete pergi Muar... Jalan-jalan... makan-makan pastu balik... Pernah lepak-lepak tepi pantai sampai pagi... Pastu balik... Tengok wayang, bila tension... Macam-macam kesla masa ni... Paling best trip gi Sarawak... Kaya beb student... Alaaa tiket murah... Ramai gak kitorang gi... Saya, An, Tila, Nar, Zara sapa lagi ek... hehehe... Sori tak ingat...

Paling tak boleh lupa peristiwa rumah sewa kene baling mercun oleh orang kampung... Biasalah duk kawasan kampungkan... Parit Raja... Diorang ni tak suka tengok kitorang dengan budak-budak lelaki... Kalau dating tu memang patutla... Sampai kitorang wat study group pun kene serang... Adoiiiiii... Dahla kitorang ni takder kenderaan, so yang ada kenderaan tu datanglah umah kitorangkan... Haisssshhhhhh... Ada yang kereta kene sepak sampai kemek... 

Rindu nak pakai baju bengkel... Memang banyak lab... Civilkan... Bancuh konkrit, susun bata...
Masa degree tahun pertama, saya bertunang dengan suami saya... Hahahaha... Maka, saya adalah student dan jugak tunang orang... Ok je... Tak mengganggu pun kehidupan saya sebagai pelajar... Pergerakan tak delah terbatas pun.. Coz, suami saya memang sporting... Masa lepas tunang nilah barula saya dan suami ada gi dating-dating... Camana bleh tunang ni... Sebab Mak dan Abah suka... Kan saya anak yang solehah... hehehehe...

Lepas tunang, saya accident, berhampiran uni... Dahla masa tu jalan kat area tu under construction, accident motor ngan kete, saya naik motor... Adik saya Ngah yang lelaki tu yang bawak... Masa tu raya... Kampung pun kat Batu Pahat jugakkan... Maka tergolekla kami tepi jalan, nasib bukan tepi jalan... Tengok-tengok Ngah ada bawah motor dah... Hurmmmm... Nasibla tak teruk mana... Cuma luka-luka... Tapi pastu memang sakit satu badan... Melambungkan dan terhempaskan... Sampai helmet punya penutup muka tu pecah... Kete tu tetiba je benti kat tepi tak bagi signal... Hissshhhhh... Memang! Masa ni Ngah dah belajar kat UTM... Dan ada motor sendiri... Motor dialah ni...

Ni tak pe... Masuk hospital jadi pesakit luar je... Akhir semester saya... Masuk Hospital sebulan... Haiyaaaaaaaa... Awat sampai sebulan? Kenapa wei?

To Be Continued: Last Year Degree

Tuesday, April 19, 2011

::Kisah 30 Tahun ~ Part 6::

Ntah di mana silapnya, jawapan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat diploma di politeknik tidak kunjung tiba... Penantian suatu penyiksaan... Memang perit menanti dan terus menanti, untuk tidak membuang masa yang tersisa dan berlalu begitu sahaja, saya mencari sedikit pengalaman dengan bekerja di sebuah kilang, disamping mencari duit saku Flextronics (M) sdn bhd yang terletak di Senai, Johor... Kat sini jugakla mak saya bekerja membantu abah menampung perbelanjaan keluarga... Lebih kurang 4-5 bulan jugakla saya bekerja kat kilang ni... Terdedah juga saya dengan keadaan baru... Golongan baru... Memang berbeza...

Lepas tu, Mak Cik saya di Kuala Lumpur ajak saya jadi guru sandaran kat sekolah dia, kekurangan cikgu, saya yang memang teramat minat untuk menjadi pendidik ni pun tak lepaskan peluangla... Apa lagi sapulah beb! huihuihui... Pengalaman baru... Tapikan... Memang menangislah jadi guru sandaran kat sini... Dapat kelas belakang... Serius saya menangis... Yela mana taknya... Dahla memang tak der ilmu psikologi, pedagogi tipulogi... wahahaha... Bayangkanla... Saya mengajar kat depan, diorang main baling pemadam kat belakang... Bukan baling sesama sendiri... Tapi baling saya... Waaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!

Masa nilah saya buat permohonan ke dua ke politeknik... Dalam masa yang sama, kawan-kawan masa kat poli dulu suruh mohon UPU... Adush! Layak ke? So, sebab tak percaya dengan diri sendiri, saya abaikan je permohonan ke UPU tu! Dush! Tumbukan bodoh dari saya untuk diri sendiri!

Sekali lagi doa saya agar Allah memberikan yang terbaik untuk saya didengariNya... Tetiba salah seorang kawan yang sama-sama jadi guru sandaran kat SK Taman Cuepacs, Cheras tu bagi saya borang UPU percuma... Dia kata terlebih beli... Allahuakbar! Saya pun isi jela borang tu... Tanpa menaruh harapan... Coz dalam diri masih mempertikaikan kelayakan diri sendiri... Tengok saya acuh tak acuh, kawan saya ambil borang tu dan isikan untuk saya... TERUKNYA SAYA!!!!! TAK PERCAYA PADA DIRI SENDIRI!!! MEMANG MELAMPAU!
Di suatu ketika dahulu...
Tapi memang patut pun... Sijil nak ke degree... wallaaaaaa... Mustahil! Tapi betullah tiada yang mustahil di dalam hidup ni... Penantian saya selama hampir 1 tahun berbaloi... Datang sekali 2! Diploma Kejuruteraan Awam di Politeknik Kota Bharu dan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Awam di Kolej Universiti Tun hussein Onn (KUiTTHO)... Alhamdulillah... Tapi...

Saya memang bermati-matian taknak terima degree tu... Sebab saya rasa tak boleh nak bawak... Macam besar sangat... Memanglah ada cita-cita sampai situ, tapi bukan secepat ini... Saya rasa saya perlu mendaki satu-persatu... Sekali lagi... SAYA MEMANG SENGAL!!! Saya nak jugak buat diploma tu dulu...

Tapi... Mak dengan Abah yang berfikiran waras memang suruh saya terima wat degree tu... Uwaaaaa... Akhirnya saya ikut jugak apa yang Mak dan Abah suruh... Anak solehah la katakan... Tapi... Bukan senang... Macam-macam hal saya buat... Tak bawak kad bankla... Tak bawak benda-benda yang di photostate la... Macam-macamla... Tapi kalau Allah dah tentukan... Itulah yang akan terjadi... Akhirnya saya menjadi pelajar di KUittho... Bermulalah kisah budak kampus saya...

Sunday, April 17, 2011

::Segmen: Ben Ashaari Gegar Lagi::

Dalam sibuk-sibuk saya membuat entry Siri Kisah 30 Tahun ni... Sambil sibuk jugak membalas kunjungan kawan-kawan... Saya terkerut dahi dengan entry-entry tentang Ben Ashaari ni... Al-maklumla... Saya ni baru je berkecimpung dalam dunia blog 4 bulan ini... So, saya pun menjejakinya... Wohoooooo... Hebat dia ni ber 'blog'.. Makanya saya pun join la segmen ni... Ben Ashaari Gegar lagi... hehehehehehe...


[image[3].png]

OK... Check it out here to join... Klik je kat gambar atas tu...

Saturday, April 16, 2011

::Kisah 30 Tahun ~ Part 5::

Urmmmm... Bila dah kluar result SPM baru nak menyesal, hati berdetak-detuk, kepala masuk ntah apa-apa cerita... Nak mohon ke manalah... Mana lah semangat aku yang dulu... Yang nak berjaya dari adik-adik yang lain... Dalam keadaan tak tau arah tujuan... Ada orang suruh mohon Politeknik... Sayangnya, permohonan sudah ditutup... Saya termanggu... Hanya mampu berdoa agar dapat yang terbaik...
Antara Kenangan Terakhir Di Sekolah Menengah Bersama Ahli KRS

Ketika ini, sayalah kumpulan anak peneroka pertama yang menghabiskan SPM, kira anak peneroka yang paling seniorla adalah group yang lahir 1981... Dan Mak Abah memang tak ada pengalaman tentang perkara sambung-sambung belajar ni... Tapi dorongan mereka sudah cukup bermakna bagi saya...

Memang nasib menyebelahi saya, seorang kawan memberikan borangnya kepada saya, kerana dia tidak layak untuk memohon dan ingin meneruskan pelajarannya di tingkatan 6... Alhamdulillah... Pada ketika itu saya hanya untuk memohon sijil politeknik... Walaupun kawan-kawan yang lain menyuruh saya memohon diploma, kerana layak juga bagi saya untuk mendapatkannya, tapi paras-paras idung, dari yang paras-paras baik yang confirm dapat... Dan saya pun memohon...

Dalam masa yang sama, saya memohon maktab perguruan, kerana  sesungguhnya jiwa saya amat bersifat pendidik (Hahahahahaha... Tak tahan Ayat!)... Bukanla... Saya memang bercita-cita nak jadi cikgu... Tapi ketika ini saya dah mula mengatur langkah masa hadapan saya... Mana saya nak tuju... Apa pun gelaran pendidik akan saya gapai...

Maka terciptalah sejarah, saya diterima belajar di sebuah politeknik, di Melaka, Politeknik Kota Melaka... Harapan nak jadi cikgu terkubur sebab x berjaya... Dan... Buat pertama kalinya saya akan betul-betul berjauhan dengan family saya... Tapi sebab dah biasa duduk asrama tak lah begitu terasa duduk sendirian... Walaupun baru dapat melanjutkan pelajaran di peringkat sijil sahaja, tapi Mak dan Abah sudah berbangga dengan kejayaan anak yang pertama ini... Pada saya pula ini adalah langkah pertama kejayaan saya...

Saya adalah batch pertama yang dihasilkan oleh Politeknik Kota Melaka... Memang tak sama belajar kat sekolah dengan alam lepas sekolah ni... Kat sekolah belajar 2 tahun untuk satu peperiksaan besar... Kat poli, belajar 4-5 bulan untuk satu final... Memang mudah... So, adik-adik yang sekolah tu... Sekolahla bersungguh-sungguh untuk mendapat kesenangannya...

Alhamdulillah... Kesedaran saya kembali setelah leka di form 4 dan form 5... Untuk pertama kalinya dapat gelaran pelajar cemerlang... Hehehehe... "Sijil je... Memangla boleh!"... Tak kisahla... Tapi inilah yang telah membakar semangat saya... Seperti biasa, saya memang seorang yang tak banyak buat hal... Segalanya berjalan lancar... Di sinilah saya belajar untuk keluar pada waktu malam... Jalan-jalan di Shopping Complex dengan kawan-kawan... Pergi keluar makan-makan... Memang sangat berbeza... Tapi saya tidaklah melakukan perkara-perkara yang salah... Semuanya yang dilakukan di bawah kesedaran saya... Dan... Saya menggunakan kepercayaan dan harapan keluarga dengan sebaik-baiknya... Kawan baik saya ketika ini ialah Salwani Sahnu (skang dah jadi cikgu)  dan Juliawati Jamaon (pensyarah di Politeknik Merlimau).

Kuliah saya, dilalui dengan baik... Tapi di semester ke 2 saya agak mengecewakan... Kerana tonsil yang saya alami di final exam menggugat keputusan saya... Tapi tak pe... Sya dah berusaha sebaiknya... Lecturer yang paling saya kenal dan kenang ialah Puan Faridah... Di sinilah saya pernah berjanji bahawa saya akan pulang ke Politeknik Kota Melaka ini semula... Sebagai seorang pensyarah... Gurau saya pada mereka, pensyarah-pensyarah saya...

Di sini jugalah, saya mempunyai jiran yang saya anggap sebagai keluarga angkat, family Kak Zai dan family Mak Teh, yang tinggal di kiri dan kanan umah sewa saya... Berjasa mereka kerana menjaga kami... Dan still keep in touch hingga kini...

Untuk pertama kalinya juga... Di umur 18 ini, saya menonton wayang... Hahahaha... Cerita Senario...Dengan kawan saya... Fizah... Di sinilah juga saya cuba-cuba belajar bercinta... Tapi memang tak pandai... Memang tak menjadi langsung... Suami saya... Still follow... Masa ni suami saya di Politeknik jugak... Polisas... Pos Malaysia memang berjasa... Tapi kandungan surat kami... Memang bosan... Sebab bukan surat orang bercinta... Semuanya tentang belajar dan nasihat-nasihat...

Akhirnya, tahun 2000 saya berjaya menamatkan pengajian di sini... Apa yang saya boleh lakukan dengan Sijil Kejuruteraan Awam yang saya miliki? Pulangkah semula saya ke poli ini sebagai pensyarah? Ah! Berangan lah Kamu Najah! Baru sijil... Rancangan dibuat untuk langkah seterusnya... Saya akan melanjutkan pelajaran peringkat diploma... Borang permohonan di isi... dihantar... Tapi...

P/S: Terkilan dengan keputusan menghentikan Sijil Politeknik oleh Kementerian... Gambar akan di upload kemudian...

To Be Continued: Langkah Setapak Lagi

Friday, April 15, 2011

::Kisah 30 Tahun ~ Part 4::

Besar sudah! Form 4, 16 tahun... form 5, sweet 17... Hahahahaha... Zaman remajalah zaman yang menkjubkan... zaman yang seronok untuk dikenang... Bila ingat-ingat mesti tersenyum sendiri... Betul tak... Zaman ni terlalu banyak kenangan manis, yang pahit pun bila diingatkan sekarang tetap manis...

Masa form 4 dan 5 nilah saya ada gang sendiri HGLSR (Hepi Go Lucky Study Room), sape yang bagi nama pun saya tak ingat... hehehehehe...

Credit Picture To Siti Noor Afizah Kadran
 Masa dalam HGLSR ni lah banyak kenangan yang membuatkan saya teringat akan zaman remaja, maybe kalau tak buat nakal sikit, tak berapa nak ingat kot zaman ni... Masa form 4 orang kata zaman honeymoon, cuti belajar... Cit poda... mana ada istilah cuti-cuti belajar masa sekolah...

kitorang kat HGLSR ni memang macam study gila-gila... Siap bawak bantal n selimut masuk bilik study... Orang bawak buku... Barulah namanya study... Kalau dah bawak bantal n selimut namanya studo... Balik dorm punya lambat... Kul 1 pagi baru balik dorm... Padahal tertido dalam bilik study, sebab tu balik dorm lambat... Hakhakhak...

Pernah tak dengar kene tindih? Ala... cam cerita mistikla ni... Hahhhh... Saya pernah kene... Sebab balik study lambat... Malam tu nak tido tetiba ada "orang" datang, tetiba je rasa tak bleh gerak... Baca kumat-kamit ayat kursi, al-fatihah... Jerit-jerit... tapi x der yang dengar... Pastu camana ntah terlepas... Alaaa... Standardla... Tapi serius... Saya tak pernah terserempak ngan hantu kat asrama... Hehehhehe...

Bilil study bertukar bila form 5, dapat bilik study horror... Depan bilik study tu ada pokok zaiton yang dikatakan berhantu... Hehehehe... Paling sensored masa kat bilik study ni... Bila ada orang gila s**s melambai-lambai kami dari pagar luar sambil menayang-nayang... Huaaaaaaaa... hahahahahaha... Apa lagi kitorang menjerit sambil baling pakai selipar.... Tu kitorang baling, tak kira lagi yang warden baling selipar kitorang ke bawah... sebab tak susun selipar...

Huahua.. Zaman retro.. muka suci...
Masa HGLSR ni pernah kene study kat dataran... Ramai-ramai... hahahahaha... Dataran Anggerik namanya... Dahla dataran tu tengah-tengah antara blok putera dan puteri... Memang glamourla kene duk atas tar tengah-tengah panas... Suka je kitorang... Sebab apa ntah tak ingat... Pernah gak saya kantoi tido dalam dorm waktu study... Pastu berlakon... Buat-buat pening... Dapatlah tido kat bilik sakit... Walaupun tak sakit... heeeeeee...

Paling gila bila time cerita Cinderella... Alaaa... yang Haliza Misbun belakon dengan Ahmad Idham tu... haaaa... kan... Tiap-tiap abis study petang mesti menyelinap masuk dalam bilik kerani asrama... tumpang tengok cerita tu... Ish... Ish... Ish...

Zaman ni adalah zaman cabut asrama... Saya ingat lagi, cabut asrama guna lubang kat pagar belakang, bila warden tau... apa lagi... kene rotan kat tapak tangan depan semua junior... Tapi best je skang ni... Dah tak ingat dah sakit ke tak... wahahaha... Sedap jugak makan roti canai kat Taman Sri Lalang... cabut jogging pagi... Huahuahua... Orang joging, kitorang stop makan... Macam tak der sarapan je kat asrama... Satu lagi pernah kene gantung asrama... Sebab? Tak ingatla... Huhuhuhuhu... Makanya kenelah gi sekolah naik bas dari rumah...

Kat sekolah pulak... Saya budak yang baik... Memang baik gila... Sampai cikgu tanya faham ke tak... Pun senyap je... Terutamanya Add Math... Sebab memang saya tak fahamla... Tu yang tak tau nak jawab... kawan sebelah saya Ejun... Suka mengantuk dan tersengguk-sengguk... Sekarang dah jadi doktor dah... hahahaha.... Saya.. Mengantuk... X dapatla... Memang sungguh-sungguh menumpukan perhatian... Pada angan-angan... Hahahaha... Saya ingat Cikgu Umi, cikgu add math yang digeruni... Dalam kelas ni pun adalah beberapa kerat budak melayu...

Subjek lain... Urmmm... ntah... Tak suka fizik... Add math... Tapi kalau pikir balik... senang je... Semua tu mentality problem... Sebab saya sudah disogokkan dengan kata-kata kelas sains tu susah... Tapi saya sangat suka subjek Lukisan Kejuruteraan... En Zaman... Walaupun ada kenakalan... Tapi zaman ni, memang sangat-sangat hormat pada cikgu... Tak berani nak melawan... di zaman ini... Urmmmmm... Macam-macam kes...

Bercinta? Jeng.. Jeng.. Jeng.. Mana pandai... Kawan-kawan adalah... Hahahahaha... Yang betul-betul follow... Suami sayalah... hakhakhakhak... geli tul kan... Ha... Dating? Tak dernye... Dating main-main ngan kawan-kawan adalah... Dating dalam bas je masa balik dari asrama... Wakakakaka... Naifnya zaman ni... Syukur tak berada di zaman yang penuh pancaroba ini... Adoi aiiii...

Dan... Bila SPM berlalu... Keputusan keluar... Saya hanya mampu memegang pangkat 2 dengan agregat 21... Bm A2, Math A2 (Pandai plak math, memang saya suka math! Yeay!), Sejarah A4, Agama Islam C5 (memang hampeh tul! target A1), Lukisan Kejuruteraan C6... Ha... yang lain-lain tu lu pikirlah sendiri... tapi untungnya tak der yang F9...

Dengan keputusan macam tu mana saya nak pergi? Kalau zaman sekarang nak jadi apa? So... Camana bleh jadi pensyarah ni... Ish... Ish... Usaha tangga kejayaan... Dan... Nasib saya memang baik... Kegagalan bukan bermakna kita akan terus gagal... Nantikan usaha di dalam kesedaran mencari masa depan...

P/S: Lambatnya nak sampai umur 30... Lama dah hidup rupanya... Muhasabah diri sikit...

To Be Continued: Zaman Politeknik

Sunday, April 10, 2011

::Kisah 30 Tahun ~ Part 3::

Sekolah Menengah... Kat Sekolah Menengah Kebangsaan Tun Habab, Kota Tinggi Johor... Sepanjang zaman sek men ni, dari form 1 sampailah form 5, saya kene duduk asrama, masa dengan Mak, Abah dan adik2 pun berkurang... bukan asrama penuh, APKT (Asrama Pusat Kota Tinggi) ada ke orang dapat UPSR D dapat duk asrama penuh? Memang takla... Hahahahaha... 

Masa zaman ni, APKT tu adalah untuk pelajar-pelajar yang tinggal jauh dari bandar Kota Tinggi, 1 jam perjalanan dari Sungai Ara nak ke Sek Men tu, masa tu bas sekolah dari Sungai Ara memang tak der... So dudukla asrama, yuran makan masa tu RM 30 je sebulan... Dapat makan 6 kali sehari... WOWWEEEE... Murah plak rasanya...


Bila saya dan adik-adik makin membesar, tangungan Mak dan Abah semakin besar, Mak dan Abah dah tutup kedai makan, bukan sebab bankrupt or tak der pelanggan, tapi sebab buatan orang, teruk mak sakit kene sihir ngan orang yang dengkikan perniagaannya... Bila tutup kedai Mak kerja kilang, nak harapkan gaji peneroka memang tak cukup, jadi Mak kene bekerja bagi menambah pendapatan keluarga, 1st kilang Mak keje Thompson... Pastu bankrupt Mak keje ngan kilang buku, pastu kilang tu pun tutup, Mak keje pulak dengan Flextronics (m) sdn bhd sampaila sekarang saya umur 30 ni...

Ini semua adalah untuk menyekolahkan kami, yela kan, 3 orang sekali kat sekolah menengah, tingkatan 1, 2 dan 3... Pastu Liah sekolah rendah, si zakiah kecik lagi... Masa ni jugaklah satu "anjakan paradigma telah dibuat oleh saya, semuanya gara-gara sindiran orang terhadap saya... Sindiran apa?

"Eh! Adik-adik dia pandai-pandai, kakak dia ni kurang sikit..."

Whoaaa! sentap beb! Memang nangislah... Mana taknya, Ngah dapat 3A dalam UPSR, Pastu Rin pun dapat 3A... Memangla... Memang tak patutula kalau orang tak perasan, tak mengata, tak bercerita... Apatah lagi duk Felcra yang serumpun aman damai tukan... Nampak jela... Lagipun petang-petang kan banyak masa nak mesyuarat tingkap! Wahahahaha...

Masa berumur 15 tahun inilah, saya sudah sedar akan kepentingan belajar! Kepentingan  untuk memikirkan masa depan! Wuiiiyoooo... rasa hebat plak... wakakaka... Tapi sebab memang tak berapa nak pandaikan.... Dapatlah PMR 3A, 4B, 1C... BM, Sains, apa ntah satu lagi yang A tu tak ingat, Math B, yang C ialah English! Hahahaha.... Pastu kenelah masuk kelas Sains... punyalah taknak... Biasalah... tak der kepercayaan, dengar cakap senior2 je.... kelas Sains susah... Memang agakla... untuk saya yang pandai sikit-sikit ni... hehehehehe....

Masa tingkatan 1 - 3 ni memang agak skema... baru dapat kesedarankan... Tengok cermin mata pun tau.... Besar semacam je... Memang baiklah... Yang tak baiknya suka cabut sekolah agama je.... Bila time, adik-adik darjah 1, 2,3 balik... Saya dan gang saya sama-sama ikut barisan diorang keluar... wakakakaka... tulah untungnya budak yang tak berapa nak tinggi ni... Hahahaha... Keputusannya, darjah 6 sekolah agama kene repeat 2 kali...

Boyfriend? hahahaha... Adalah cinta-cinta monyet 2 - 3 orang... Tak berapa nak cantikkan... Tapi comel ada... Wakakaka... Hubungan dengan suami saya menyepi seketika... Tu yang cari pakwe lain tu... Tapi form 3 dapat kad raya dari suami saya semula... Hahahaha... Takderlah bercinta sakan, cam gitu2 je... Dating-dating pun tak ada... Tapi masa ni cam dah tau dah, budak ni akan jadi suami saya... Hebatnya instinct saya... Ke gatal? Wakakakaka...

Paling tak lupa waktu umur cute miut ni, masa eksiden jatuh dalam parit kat depan masjid... Saya naikla motor honda bullet Abah, bawak ronda-ronda, coz esok daj nak kene balik asrama, berdua dengan Rin, sayalah penunggangnya, di follow oleh kawan sekampung saya, Rozita.... Tetiba depan masjid tu Ngha n D Gang menghalang dari jauh, apalagi nak elakkan dia, buat belokkan mautla... Tapi sayangnya tak lepas, langgar tembok, saya terus masuk dalam parit, bukan parit tanah tau, parit batu... Rin, tersepit kat tembok kaki dia dengan motor...  huhuhuhu... lebam2, benjol2 n luka sana-sini, parut kat kaki Rin sampai sekarang ada dan mengingatkan kitorang peristiwa tu... Semua Ngah punya pasal! Mak balik keje, kenelah jadi doktor, kitorang dah terlentang kesakitan... weeeee...

Memang untung Mak dan Abah dapat anak macam saya yang tak buat banyak hal ni... hehehehe... Tapi form 1 samapi form 3 jela... Pastu nakal sikit... Dapat kawan-kawan satu kepala...

To Be Continued: Form 4 & 5 Yang Nakal

Saturday, April 9, 2011

::Kisah 30 Tahun ~ Part 2::

Alohai lah Ngah dengan Rin... Saling balas dendam agaknya... Bila umur saya lebih kurang 10-11 tahun, Mak dan Abah bukak kedai makan... Sekolah kitorang pun dekat je dengan kedai... Masa ni memang ramai yang makan kat kedai, dari pagi sampai petang, antara menu yang saya ingat ialah nasi lemak, lontong... Pastu belah petang ada rojak mee... Memang ingat muka Mak n Abah masa ni sangatla penat... Demi membesarkan kami berempat... Yang kelima Siti Nor Zakiah (Adik/ Zaza/ Jaja) saya suka panggil dia Zakiah lahir 1992... Tak banyak masa dia membesar dengan saya... Coz lepas darjah 6 saya duduk di asrama...


Teringat satu peristiwa waktu ni, saya tertelan tutup pensil... Ingat tak pensil yang boleh tukar ubat dia, tarik bawah, letak atas, dapat mata pensil baru.. so, ada tutup pemadam... Bahagian tu yang saya tertelan... Hahahaha... Nasib selamat... kelam kabut cikgu hantar kat umah... Eh, kedai... Masa ni jugak makanan kitorang Abah akan hantar kat sekolah, sekolah masa ni kat balai raya, x der pagar pun, so Abah akan sangkut nasi lemak kat pokok pine... =D


Bila kat zaman sekolah rendah ni, paling tak lupa kene rotan dengan cikgu, siap ada lebam bekas batang bulu ayam yang macam huruf J tu lagi kat punggung... Sakit, tak boleh duduk betul-betul masa tu... Tapi zaman tu tak de saman-saman... Yang ada Abah or Mak kata, "tula... Tak nak dengar cakap cikgu"... Zaman sekarang? Adoih! Pastu satu lagi pernah kene halau dengan cikgu, pun sebab tak siap keje sekolah... Tak buat karangan... Cikgu halau, suruh balik, saya balikla... Wahahaha... Ada beran? Dan teringat jugak selalu kene rotan kat tapak kaki... Sakit woooo...

Zaman ni jugaklah, aku adik-beradik bergiat aktif bermain, kitorang main mancing-mancing, main khemah-khemah kat belakang rumah, pastu tak reti nak balik... Sampai Mak jadi tarzan baru nak balik... Kawasan mainan kitorang tak jauh, memang area rumah je, jiran-jiran yang akan datang main dengan kitorang, mungkin sebab laman yang luas... Kitorang adik-beradik beruntung, sebab Mak dan Abah tak pernah memukul, mencubit atau merotan... Tapi kitorang tetap terdidik dengan baik... Cuma Mak memang kuat membebel... Kalau tak membebel tak taula jadi apa sekarang...

Ada satu ketika masa kat kampung Atuk, di Senggarang, Batu Pahat, for the 1st time kene marah kaw-kaw, sebab main kat kolam masjid yang memang dalam tu... Cakap pasal kolam, saya pernah lemas terjatuh dalam kolam kat kampung Atuk di Muar, masa tu kenduri kawin adik abah dengan adik mak, tapi yang terrornya saya boleh tiba ke permukaan semula dengan sendiri, guna buluh yang memang arwah Atuk pacakkan dalam kolam ala-ala perigi tu... Hebat kan ilmu Atuk... itulah tujuan Atuk pacakkan buluh, dia kata siapa yang jatuh dalam tu boleh selamatkan diri guna buluh tu... Buktinya saya sendiri, walaupun saya tak ingat langsung masa saya naik tu... Sedar je ada di permukaan kolam, dengan orang ramai berkerumun kat situ... Atas kepala penuh dengan lumpur dan daun kering...


Disebabkan suka main dan tak tau nak belajar nilah UPSR aku 1A 2B 1D... Waduh! Tapi masa tu... Ada aku kesah? Memang takla...

Masa ni lah saya jumpa dengan suami saya sekarang... Kawan kepada sepupu saya... Gatal sungguh suami saya mengurat budak darjah 6... Gatal jugalah saya... Hakhakhakhakhak... jangan mare haaa...

P/S: Gambar Zakiah x jumpa... Kat kampung... Nanti cari... Gambar dah besar adala...

Friday, April 8, 2011

::Kisah 30 Tahun ~ Part 1::


Nampak cantik tak tulisan 30 tu... Comel dan cute kan... Sebenarnya 21st April ni baru genap 30... Tapi bila masuk 2011 je dah tau dah... Bila orang tanya or isi borang bahagian umur tu, automatic tulis 30... Taka sangka pejam celik, pejam celik dah 30 tahun mak saya lahirkan saya di dunia ni... Yang pastinya selama 30 tahun ni, bila tanya detik kelahiran saya, mak tak lupa lagi... 30 tahun tu... Sepanjang tu jugakla mak masa ingat dan tersimpan dalam ingatan dia... Apatah lagi saya adalah anak sulung.... Abah pun sama...

Abah selalu cerita, masa saya lahir dia kene kejar ngan parang oleh orang yang separa siuman yang duduk and lalu lalang kat Hospital Batu Pahat tu... Kesian Abah... Masa tu tak dapekla den nak nolongnya... Mak cerita lagi, masa saya lahir, semua baby girl akan ditindik ketika baby, tapi tidak untuk saya, Mak kesian, maklumlah anak sulung... Jadinya, umur 12 tahun baru saya ditindik sekali dengan adik bongsu saya yang baru lahir ketika itu...

Saya sebenarnya tak berapa tahu kenakalan saya masa kecil, Mak and Abah pun tak der cerita sangat pasal kerenah saya, sebab saya budak baik... Tapi Mak pernah cerita saya penah telan serpihan lampu kalimantang masa kecil, saya juga mempunyai bapak angkat, tapi dah meninggal dunia masa saya kecik lagi...

Tak taulah kehidupan saya masa tu, rumah masa tu adalah rumah felcra lama, semua struktur dari kayu, dan bertiang tinggi, tingkap dari daun kayu, apatah lagi pintu... Masa umur saya 1 tahun 2 bulan, adik ke dua saya Mohd Nazri (Ngah) lahir, lelaki... Bila adik lelaki saya 1 tahun 2 bulan, seorang lagi adik saya Siti Nazrina (Rin) lahir, perempuan.... Bayangkan kehidupan Mak n Abah ketika itu... Mesti kelam kabut dengan kami bertiga... Abah pernah kata, buaian kat rumah ada 3... Dan Abah menggunakan dua tangannya dan satu kakinya untuk mendodoi kami...

Pernah satu masa Mak jadi olahragawati, lari berpagar, melompat Mak yang tengah angkat kain bila tengok spring buai Rin yang masa tu baru hari ke 40 menegang seperti berat, kerisauan dan ketakutan Mak memang bermakna, Ngah dengan bangganya menyeringai berdiri hebat betul-betul di atas Rin yang dah separuh biru dipijak ngah... Nasib Mak tak bentan masa tu sebab terperanjat dan berlari pecut... Saya? Tak taulah kat mana...

3 tahun kemudian adik ke empat saya lahir, Siti Nazliah (Liah), 4 orang semuanya, ekonomi masa tu tak taula camana... Saya tau saya dan adik-adik membesar dengan sempurna di bawah asuhan Mak dan Abah... Masa ni rumah dah bertukar ke rumah batu... Selain dari seorang peneroka, Abah mengambil upah memesin rumput dan menukang rumah... Mak surirumah sepenuh masa... Disebabkan itu, rumah kami selalu menang mendapat rumah tercantik dan terbersih di Felcra... Kereta memang x dapatlah beb! Ada motor Abah je, Honda Bullet tu... Dengan no plat KC... Kisah Cinta kata Abah... Hehehehe...

Masa umur sekecil ini dengan adik-adik yang sedang meningkat dewasa, kenakalan sedang bermaharajalela, pikiran masih dangkal, perasaan ingin mencuba semakin menjadi-jadi... Lagi tragedi antara Ngah dan Rin... Ketika inilah jari Ngah hampir putus disebabkan Rin kerana sebiji motor Vespa... Vespakan ada kipas dalam enjin dia, masa nilah diorang buat ujikaji, saya tukang tengok je... Nagah cuba masukkan kayu kat kipas vespa, tak muat, dia masukkan jari... Rin plak tukang start motor tu... Bila bilah kipas tu berpusing, maka jari Ngah? tak tau nak describe... 

Sekali lagi Mak kelam kabut, jadi olahragawati lagi... Cepat-cepat Mak cantumkan semula jari Ngah, Mak jadi doktor masa ni... Dan balut... Tak g hospital pun... Selamat jari Ngah, kalau tak mesti cacat.. Muka jelah hensem...


Tuesday, April 5, 2011

::Wah!!! 6th Anniversary Laaa::

    
Lot 179, kampung Pelet,
14400 Bukit Mertajam, Penang
Tel: 04-5228502, 04-5228503
H/P: 012-2865363, 012-2065003, 012-5175503
Website: www.puncakmutiara.com


Tadaaaaaa.... :) nila tempat kitorang ber"anniversary" Puncak Mutiara Cafe Penang... Tengok tu Visa & Master Card pun boleh guna... what its mean? Kene makan mahal-mahal la kan.... Memang sperb tempat makan ni, menu dia je 800 lebih... Bayangkanlah berapa lama nak pilih makanan... Tapi pelayan dia memang sabarla... Tak sabar tak boleh keje sini sebab nak tunggu customer order memang lama la... Ye la... 800 lebih menu pilihan... Kelabu mata beb...


Haaaa... Ni air yang kitorang order, nama dia susu kambing dengan safron harga dia RM 7.00 ++, rasanya... sedapla... Rasa susu yang segar terbaik dari ladang.... Oh lupa nak cakap, cafe ni memang ada ladang sendiri, so kalau duduk kat bawah-bawah sikit adalah bau alam... Bau kambing... hehehehehe...


Yang ni plak air kelapa + susu kambing... marvelous beb... satu rasa baru... sedap... harga tak hingat tapi yang pastinya bawah RM 10 atas RM 7.... Haaaaaa... Ok tak...


Yummy.... Yum... Yum.... Ha... Teka ni apa? Makanan? Yup... tepat sekali, ianya makanan... Apa jenisnya? Hahahahaha.... Inilah dia OSTRICH GRILL!!!! Sedap tau... Tapi agak keras sikit, bukan liat tau... keras... keras yang boleh dikunyah dengan baik.... Harga dia RM 36... Tapi banyak tau... Ada 5 keping satu hidangan... Of coz fresh dari ladang!


Ini LAMB CHOP... Bleh je jumpa kat luar, tapi entah kenapa nak test...  Masa sampai tu kan... Depan kita dia tuang sos tu... Berasap beb, dengan aroma yang menarik-narik anak tekak saya... Wahahaha... Harga RM 19... Ada 2 potong daging... Ok kan?


Yang ni paling saya suka... SATE OSTRICH... Lembut dan juicy.... Sedap tau... Kuah dia pun sedap... Alamak meleleh air liur plak... Hahahahahaha... Harga dia 1 cucuk RM 2... Besar-besar daging dia....

Happy Anniversary untuk kita berdua... 6 tahun bukan satu tempoh yang sekejap untuk melalui pelbagai liku kehidupan... Kejujuran, kepercayaan, tolak ansur dan tak mementingkan diri sendiri adalah tips terbaik setakat ini... Semoga kita sentiasa berada di bawah lindunganNya yang Esa... semoga Allah memberikan kita kekuatan dalam menempuhi hidup di dunia yang penuh godaan, agar sentiasa berada dilandasannya yang benar... Amin...

Wednesday, March 2, 2011

.:Nikmatnya Pertengkaran Suami Isteri:.

"Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri" satu ungkapan yang biasa didengar, dari zaman P. Ramlee lagi. Tapi serius saya tak tau apa kaitan lidah yang tergigit dengan suami isteri, kalau ada sedikit pemahaman pun mungkin sebab lidah dan gigi tu dalam satu ruang, mulut... Suami isteri pun dalam satu ruang, rumah... Kan... kan... kan... Agaknya tulah kaitannya... hehehehehe...

Sorang kawan saya, anak dara, bujang, belum berkahwin, pandangannya sangat cantik tentang perkahwinan... Apa yang terkeluar dari mulutnya hanyalah kegembiraan, keriangan dalam perkahwinan... Masih tak nampak asam garam lain dalam rumahtangga, ataupun itulah impiannya, angannya untuk sebuah perkahwinan, keindahan, keharmonian tanpa perbalahan arau pergaduhan.

Saya pula, waktu sezaman dengannya tiada langsung impian atau angan kehidupan berumahtangga, berbeza sungguh, saya tak sempat nak bermimpi atau berangan akan kehidupan suami isteri ketika itu, tup... tup... je terus kahwin... hahahahha... Harap-harap dia tak terlalu obses dengan keindahan dalam perkahwinan, agar tak datang kekecewaan yang terlampau apabila angannya tidak menjadi kenyataan...

Cerita saya sebenarnya tentang pergaduhan, pertengkaran, salah faham, apa jualah istilahnya... Tapi memang sesuatu yang tak sedap di dengarkan... Tapi bagi saya, tanpa pergaduhan, tanpa pertengkaran, hidup saya tak berwarna... hahahahaha... boleh gitu? Serius ni... Bila tak gaduh saya rasa hambar... So, dalam sebulan tu perlu ada gaduh-gaduh dalam 2 hingga 3 kali... Hahahahahaha... Adakah bunyinya macam sedikit gila?

Saya rasa yang dah berumahtangga ada yang nampak suasana selepas gaduh... Akan lebih harmoni... Sedikit Kasih sayang akan bertambah... sedikit pemahaman tentang pasangan akan meningkat... Begitu juga dengan kesilapan yang dilakukan, akan disedari kemudiannya... Pastu... Rasa tambah bahagia... Ada perubahan yang sedikit ketara...

Biasanya gaduh atau bertengkar ni timbul bila ada ketakpuasan dalam hati pasangan masing-masing... Bila sebelah pihak sound lagi sebelah pihak... Sebelah pihak mula melenting... Tak mengaku kesalahan atau ego... Atau... Merasakan tu bukan satu kesalahan... Pastu mulalah agenda bertengkar... Bertengkar... bertengkar... 2 - 3 jam... Pastu senyap... Masing-masing menyepi diri... Protes... Tak nak tegur... Si perempuan diam seribu bahasa... merajuk masuk bilik... lagi hebat yang jenis sakit hati, amik kunci kereta... belah... Pegilah mana-mana... Tempat yang pada waktu sedarnya takut nak pergi... boleh sampai dalam keadaan merajuk dan sakit hati.... Wanita sekarang bukan macam dulu... Kalau tak lelaki yang belah... keluar rumah...

Lepas tu mulalah agenda massage... bermassage... Meluah perasaan... Saya rasa inilah cara paling berkesan... Bila bercakap guna mulut... tak sempat nak pikir... keluar semua yang bukan-bukan.... Suara meninggi... Sudahnya.... Jadi derhaka kepada suami... Tapi bila bermassage ni... Sempat lagi berpikir.... Ayat pun cantik je susun... Si suami pulak bila baca... Sempatlah berfikir dengan waras... Betul tak... Ada tak sesapa pernah cuba gaduh dengan SMS... Lagi menjadi tau... hahahahaha....

Pastu baik... Bila baik ni... dah sedar dah kesalahan masing-masing (yang tak sedar tu memang beruang kutub!)... Cuba untuk memperbaiki diri sendiri... Kemesraan sedikit bertambah... kan... kan... kan... Betul tak... Tapi AWAS ya... ni alkisahnya kalau gaduh kecik-kecik je... kes tak basuh pinggan ke... kes letak baju sepah2 ke... kes siapa kene tukar lampin... kes makan tak tunggu isteri ke atau sebaliknya.... Pendek kata, kes kecikla... Kalau besar cam kes curang tu... Ada gak hikmahnya... Tapi nikmatnya... tak tau... hehehehehe...

Wassalam....

Thursday, February 17, 2011

.:Kek Coklat Basah Sedap:.


KEK KUKUS COKLAT BASAH

BAHAN-BAHAN
11/2 Cawan Mentega
1 1/4 Tepung Naik Sendiri
1 Cawan Gula Kastor
1 Cawan Gula Perang
1 Cawan Serbuk Koko
1 Sudu Kecil Esen Vanila
4 Biji Telur
1 Cawan Susu Segar

CARA MENYEDIAKAN
~ Ayak tepung dengan serbuk koko
~ Pukul mentega bersama gula kastor dan gula perang hingga gebu
~ Masukkan telur sebiji demi sebiji, pukul hingga kembang
~ Panaskan susu hingga suam, Tuangkan sedikit demi sedikit
~ Masukkan tepung dan serbuk koko
~ Pukul hingga gebu, tangkan dalam bekas
~ kukus hingga masak

* cawan yang nak digunakan tu, cawan yang yang orang dulu-dulu buat minum kopi, warna putih dgn piring putih tu, takpun suka hatila nak guna cawan apa, besar cawan, besarlah kek, banyakla dia.
* Boleh jugak di tuang dlm acuan kecil-kecil.

TOPING
Serbuk Koko (dibancuh dulu dgn air)
Susu Pekat Manis (Ikut suka manisnya)
1 Sudu Butter (untuk nak nampak kilat)
Tambahkan tepung jagung kalau cair sangat
MASAK ATAS DAPUR TAU!

*semua sukatan terpulang pada anda...


Sunday, February 13, 2011

.:Bola Lagi:.

Malam ni untuk kali ke duanya saya teman hubby pergi tengok bola live kat Stadium Perak... Kali lagi meriah daripada tengok Perak lawan Johor FC tu, maybe sebab malam minggu kot, tu yang meriahnya terlebih-lebih... Apatah lagi lawannya Negeri Sembilan yang ada pasangan kembar sensasi si Aidil Zafuan dan Zakuan Adha tu. Tapi malam ni si pengantin baru tu tak turun padang, bulan madu kot.



Untuk perlawanan ni tiket kitorang RM 10/orang. duduk kat tempat open, bukan Grand Stand tu... Tiket pun warna lain... Warna kuning plak, grand stand warna pink... Sebelum ni tengok bola tak paham apa-apa... sekarang dah paham ckit-ckit... hehehehe... tapi tadi ada satu benda tak paham, bila bola out orang tepuk tangan, tanya kat hubby kenapa? Dia diam je... tak tau nak jawab kot... wakakakaka...


Perak telah membelasah Negeri Sembilan dengan 2-0, kelebihan bermain di padang sendiri memudahkan diorang dapat mata, gol pertama tu dapat penalti, betul-betul depan gawang, saja jelah kalau tak masukkan, nampak Perak sebagai penyerang, Negeri Sembilan menahan... dan... Penyokong nogori balik dengan tangan kosong... tak pe... relax...


Bila bola masuk dalam gawang, maksudnya gol lakan... Semua orang bersorang macam nak gila, tak pelah semangat kesukananlah katakan, tapi yang saya tak suka, penonton yang tak bermoral, membaling bekas-bekas minuman ke arah padang, kesian pak cik rela yang duk mengadap penonton tu... habis track penuh dengan cawan-cawan kertas, air terpercik sana-sini... huhuhuhuu... Tak bermoral sungguh...


tu satu hal, ada satu lagi hal yang saya tak gemar, ASAP ROKOK! Waaaaaaaaa... Sakit jantung rasanya... diorang ni memanglah... Tapi nak buat macam mana dah tempat awam kan...

AKHIRNYA!!!! 2~0

Friday, February 11, 2011

.:Al-Kisah Si Ketam:.


Al kisah tersebutlah cerita kerajinan yang terserlah di akhir-akhir ini, setelah hubby saya kata performance saya sudah menurun... huhuhu... Ada aku kesah! Hahahahahaha... Maka hari yang bertuah ini, saya telah membuat rekod baru dengan memasak ketam lemak cili api... Yang kesiannya tak reti nak siang ketam, nak buang kulit atas dia tu... Kalau ikutkan saya, masak je sekali dengan kulit atas tu... Wakakakakaka... tak salahkan? kan? Nasib baik ada kawan saya si Cik Puan Mayaslinda yang ajar saya... Tq ya... Dan balik, saya ajar hubby plak, hubby plak jadi mangsa siang and potong 2 ketam tu... Thanks jugak kat hubby...

Dan.. Inilah pertama kali saya memasak ketam dengan tangan sendiri, sebelum ni, tukang masak saya yang berada di merata-rata tempat yang masakkan untuk saya dan hubby... Actually, saya tak berapa minat ketam, sebab susah nak makan... Ni pun masih sengal-sengal gigi sebab gigit kulit ketam, demi isinya... huaaaaaa........

Maka inilah hasilnya ketam masak lemak cili api saya yang dipersembahkan kepada 'KING' kat rumah saya ni... Macam biasa, hubby tak banyak bunyi, sebab tekak dia memang senang sesangat dilayan, semuanya sedap, kalau saya masak batu ngan kayu pun sodap jo...


RESEPI PALING SENANG SEDUNIA
Ketam ~ 3 ekor
Cili Api ~ 8 batang
Kunyit ~ 1/2 inci
Santan, Garam, Asam Keping (saya letak separuh kiub ayam maggi)
SIAP! TARAAAAA!

Sekarang ni, masa tulis cerita si ketam ni, yang tinggal hanya kulitnya sahaja, itupun lumat dikunyah hubby saya yang tak berbelas kasihan tu... wakakakakakaka....

Wednesday, February 9, 2011

.:Bola... Bola... Bola... Aku? Layan...:.

Lama dah tak update cerita kita 2 orang ni, saya tengah mem'busy'kan diri dengan berjinak-jinak di dalam online biznes, saja je suka-suka...

Ni nak cerita pasal bola sepak, hmmmmm... 1st time saya tengok bola kat stadium, PERAK VS JOHOR, kat Stadium Indera Mulia, Ipoh... wakakakakakaka... Ni pun sebab melayan my hubby yang gila bola tula... Kalau saya bergolek sekali ngan bola, mesti dia kejear bola punya... Ala, lelaki memang sinonim dengan bola... Sampai minum bola, makan bola, tido bola...


Kalau kat rumah tengok bola, saya, tido... Sebab memang tak boleh masuk betullah saya dengan bola... Kejar sana, kejar sini... bola keluar padang... Pastu GOLLLLLLLLLLLLLLLLLLL! Tak pun... Aduhhhhhhhhh.... Bola kene tiang... Whoaaaaaaaaaa.... Bila pemain buat hal....

Kat stadium, tak boleh nak tido, kene layan jugak. Masa nak beli tiket, hubby tanya nak duduk mana? Grand Stand ke? Huh! Apa tu? Rupa-rupanya tempat tengok bola yang ada kelas ckit, ada bumbung, harga tiket? RM 20 seorang untuk Grand stand, kalau tempat duduk biasa RM 10. Waaaaaa... RM 20 tu boleh wat tambah beli Lipstik baru... Hehehehehe... Pompuan... Pompuan...


Memang bingit sikitla duduk kat stadium tu... Mana yang duduk memaki hamun pemain yang terlepas gol... yang terlepas passing bola... Yang mengutuk pemain yang tertendang pihak kegemaran mereka... Dengan nyanyian dan bunyi gendang dipalu sebagai satu semangat bagi pasukan pilihan.... Agak pening jugakla... Yang bestnya, Hubby menyokong PERAK dengan bersungguh-sungguh, walaupun kitorang orang JOHOR... Hurmmmm... Saya mengerutkan kening, menyengetkan mulut ke kanan ke kiri, tak paham, bagi menjawab persoalan tu, saya pun tanya....

"Abang, kitakan orang Johor, kenapa bersungguh benor sokong Perak?" Bisik saya, walaupun macam menjerit.

"Kalau nak mati kene kutuk, kene lanyak, sokongla Johor, tak nampak belakang tu semua penyokong Perak? Kan kita kat Perak ni..." Pulak? Camtu rupanya, kata saya dalam hati.


Bagi saya, agak menarik jugak menonton bola kat stadium secara live, berbanding tengok kat tv, walaupun mata saya tak berapa nak tertumpu pada perlawanan di padang, sebab mata dan telinga saya lebih suka melihat gelagat penonton lain dan mendengar ulasan mereka. Kelakar pun ada, cuba kasi diorang main bola... mesti hancussssss... Hahahahahahahahahaha....


Pasal permainan malam tu, bagi saya yang tak minat bola ni, makin tak minat, tak mantap langsung permainan diorang tu... huhuhuhuhuhuhuhu... Rasa rugi plak RM 20 tu... Diorang perlu bermain bukan hanya menggunakan kaki, tetapi otak juga... Apapun teruskan usaha anda wahai pemain-pemain bola sepak di Malaysia... Semoga berjaya!

Akhirnya, di masa tambahan, 10 saat sebelum wisel di tiup, menandakan waktu tamat permainan, di kala penonton telah mengangkat bontot untuk meninggalkan stadium dengan perasaan hampa, Perak berjaya menjaringkan gol... Perak~1, Johor FC~0.

Sunday, January 30, 2011

.:Bahagian 4 - Ujian DariNya Buat Yang Mampu Sahaja:.

Kesedihan kawan saya yang saya kongsikan, mempunyai hikmah dari sudut pandangan saya. Allah tidak memberikannya semata-mata yang buruk sahaja. Jika dilihat, Allah menganugerahkannya dengan zuriat yang merupakan harta yang tak ternilai di dunia ini. Allah memeberikannya zuriat yang mana Nabi Zakaria memohon untuk mendapatkannya berpuluh tahun. Bersyukurlah wahai sahabatku.

Sesungguhnya Allah menunjukkan kasih-sayangNya dengan ujian-ujian yang diturunkan kepada hambanya, seperti sakit yang kita hidapi, manusia yang tidak pernah sakit dan tidak ditimpa musibah ialah Firaun. pPikir-pikirkanlah.

Di lihat dari sudut kedekatannya dengan Allah s.w.t, dia lebih beruntung, dengan masalahnya itu, menjadikan dia lebih banyak beribadat. Banyak juga melakukan solat-solat sunat, hanya untuk memohon akan petunjuk dari Allah, memohon untuk Allah membuka hati suaminya ke jalan yang benar, memohon kepada Allah Supaya mengampunkan dosa-dosa suaminya. membuatkan dia lebih banyak berzikir mengingati Allah. Sedangkan orang lain lupa, alpa dan terlena dibuai nikmat yang Allah berikan kepada mereka. Bersyukurlah kau sahabatku.

Anas bin Malik meriwayatkan, Rasullullah s.a.w bersabda,

"Seorang wanita yg mengerjakan solat 5 waktu, berpuasa wajib sebulan, memelihara kemaluannya serta taat kpd suaminya maka pasti dia akan masuk syurga dari pintu mana saja yang dikehendakinya." (HR Abu Nuaim)

Maka, sahabatku, ketaatan kamu kepada suami selagi tidak melanggar hukum islam, memudahkan kamu mendekati Jannah! Allah telah memberikan peluang itu kepada kamu. Tapi dalam keadaan yang tertekan dan marah takut pula akan terjadinya derhaka, maka bersabarlah. Namun tak saya nafikan, sedangkan dalam keadaan biasa seorang isteri sering terlupa akan batasannya. Saya mendoakan yang terbaik buat dia dan suaminya, semoga Allah memberikan dia jalan yang sebaik-baiknya. Ingatlah ujian yang Allah beri itu adalah ujian yang mampu ditanggung oleh kamu!

~Wallahualam~

Monday, January 24, 2011

.:Bahagian 3 - Ujian DariNya Buat Yang Mampu Sahaja:.

Cerita sahabat saya, saya dengari lagi, katanya, dia begitu terasa dengan kata-kata suaminya bila dia menutup grill dengan bunyi yang agak kuat, memang salah dirinya, katanya. "Ko ingat ni rumah ko!", itu kata suaminya bila grill tu ditutup. Dia kata, memang betul pun kata suaminya, tiada satu sen pun duit dia dalam rumah tu, semua duit suaminya.

Ya Allah, mengucap saya, "Itu memang tanggungjawab suami ko pada ko...", ujar saya. Apa yang suami dia tanamkan pada dirinya memang berkesan! Sebab dia pernah cerita bahawa suaminya pernah berkata yang saya terjemahkan seperti ini, si suami menganggap yang si isteri tak membawa keuntungan kepadanya, kerana dia sahaja yang keluarkan duit, si isteri tidak dapat mendatangkan duit! Siapakah manusia ini? Layakkah dia digelar suami? Apa yang difahaminya dengan tanggungjawab sebagai suami? Memang dia ni tak sekolah!

Hari ahad yang lepas, family kandungnya datang melawat, suaminya hanya menunjukkan muka yang masam dan tidak bertegur dengan ibu dan bapanya. Bagi saya itu adalah sangat biadab! its to much! Tak tau langsung menghormati orang tua. Sebelum ini pun sahabat saya pernah bercerita tentang kekurang hajaran suaminya kepada bapanya, tapi saya tak dapat nak ingat dengan baik apa ceritanya, yang saya ingat memang dia ni tak bermoral.

Luahan perasaan sahabat saya, saya dengar dengan hati yang bengkak. Kalaulah membunuh di dunia ini tidak berdosa, maka, saya akan menjadi pembunuh. Terkenangkan kegembiraan kami bersama dari kecil, membesar bersama sahabat saya ini, membuatkan hati saya sedih. Dia gadis yang cantik, yang digilai ramai ke mana pun dia pergi. Jodohnya, dengan suaminya ini. Mungkin ketika ini sahabat saya, hanya nampak hartanya, sifatnya ketika itu, pengaruh suaminya, ataukah sahabat saya di... Wallahualam.

Tapi berbeza sungguh si suami semasa belum berkahwin dengan sahabat saya ini, walaupun ketika itu saya memang agak tidak bersetuju dengan jodohnya ini. Kerana saya melihat dari segi pegangan agamanya, solatnya. Saya tak senang hati. Tapi siapa saya untuk menghalang jodoh yang ditentukan olehNya. Sebelum kahwin, suaminya sangat baik terhadap family sahabat saya. Memang selalu datang rumah sahabat saya bertemu dengan ibu bapanya, menolong segalanya yang boleh ditolong! tapi memang hampeh! Semuanya lakonan belaka!

Teringat saya akan majlis merisik mereka, hari yang cantik itu tiba-tiba turun hujan batu! Allahuakbar, memang tak pernah turun hujan batu sebelum ini di perkampungan itu, detik hati saya adakah ini satu petanda? Doa saya agar semuanya baik sahaja. Dihari pertunangan, ribut melanda sehingga tercabut pokok durian, luruh gugur semua buahnya yg baru berputik, hilang daunnya di bawa angin mengganas. Detik hati saya, adakah ini petanda?

Di hari perkahwinannya, awan hitam mula berarak, tapi berkat doa seorang ibu dan ayah agaknya, Allah menjadikan cuaca cantik semula. Malangnya di hari perkahwinan di sebelah lelaki, rombongan pengantin perempuan yang kebiasaannya akan bersama-sama menjamu selera bersama pengantin (kat johorlakan), dibiarkan begitu sahaja, hanya dijemput menjamu selera di atas rumah, bukan bersama pengantin, membuku hati saya ketika itu sebagai sahabatnya, sedih melihatkan ibu bapa dan saudara terdekatnya yang termanggu-manggu duduk di sofa dan lantai beralas permaidani dan tikar getah, menanti hidangan yang baru dicedok dari periuk di bawah khemah. Bukan makanan cantik seperti makanan untuk makan beradab.

Tau tak hidangan makanan beradap yang terhidang cantik di meja pengantin tu untuk siapa? Untuk gang-gang si suami, cina, india dan entah siapa lagi yang confirm bukan saudara-mara pengantin perempuan. Kemudian abang ipar pengantin perempuan membisikkan di telinga suami saya, ada minum-minum kat bawah. Allahuakbar, Tuhan sahaja yang tahu ketika itu. Apa saya nak kata? Apa saya nak buat? Hanya Allah yang mengetahui akan segalanya. Semua saudara-mara pengantin perempuan hanya berdiam diri. Dan menambah kesadisan di malam itu, pengantin perempuan diserang histeria! Kata 'dukun' si suami, ada orang nak kenakan suaminya, tapi kene pada isterinya. Hurmmmmm.

Itu kisah dulu dan kisah semalam, sahabat saya berharap akan ada perubahan nanti, sentiasa berharap agar Allah memberi petunjuk kepada suaminya, dia berdoa dan terus berdoa. Dia sering juga dengan sengaja membiarkan sejadah terbentang, dengan sengaja meletakkan buku agama di sebelah tempat tidur suaminya, dengan sengaja memasang cd ceramah agama, dengan harapan dapat membuka pintu hati suaminya.

Katanya, di sebalik apa yang saya lihat 'jahat' ada juga kebaikan dari suaminya, tidak semuanya 'jahat', kerana suaminya masih menyediakan makan pakai yang cukup untuk anak-anaknya. "Untuk ko? dia bagi?", soal saya, "ada...", lambat dan teragak-agak. Kemudia dia menyambung, "Masa nak bersalin tu memang aku tak ada duit langsung kat tangan, sekarang adalah... 20 ringgit, takpelah, aku bukan nak beli apa pun", Aduh! Sakitnya hati saya, penuhnya air di mata saya yang menanti untuk tumpah, yang saya tahan demi tak nak menambahkan kesedihan di hatinya.

Dan sehingga saya menulis ini, suaminya masih tidak mahu bercakap dengannya sejak dia balik dari berpantang anak ke dua di kampung, yang mana perginya tidak berhantar, baliknya tidak berjemput. Saya menasihatkan dia agar terus sahaja bercakap dengan suaminya, walaupun ketika ini, dia seperti bercakap dengan dinding batu-bata yang sedang beku, kerana jika tidak saya takut dia tidak mentaati suami, atau bahasa mudah derhaka kepada suami.

Saya juga menasihatkan agar cuba muhasabah diri, lihat kesalahan diri sendiri, biar berat dugaan di duni, semoga ringan di akhirat kelak, dengan harapan kata-kata saya ini sedikit sebanyak dapat meredakan keresahan hatinya. Kerana itu sahaja yang saya mampu untuk menolongnya, dengan nasihat saya, walaupun nasihat itu pahit di lidah saya.

BAHAGIAN 4 : HIKMAHNYA