Friday, April 15, 2011

::Kisah 30 Tahun ~ Part 4::

Besar sudah! Form 4, 16 tahun... form 5, sweet 17... Hahahahaha... Zaman remajalah zaman yang menkjubkan... zaman yang seronok untuk dikenang... Bila ingat-ingat mesti tersenyum sendiri... Betul tak... Zaman ni terlalu banyak kenangan manis, yang pahit pun bila diingatkan sekarang tetap manis...

Masa form 4 dan 5 nilah saya ada gang sendiri HGLSR (Hepi Go Lucky Study Room), sape yang bagi nama pun saya tak ingat... hehehehehe...

Credit Picture To Siti Noor Afizah Kadran
 Masa dalam HGLSR ni lah banyak kenangan yang membuatkan saya teringat akan zaman remaja, maybe kalau tak buat nakal sikit, tak berapa nak ingat kot zaman ni... Masa form 4 orang kata zaman honeymoon, cuti belajar... Cit poda... mana ada istilah cuti-cuti belajar masa sekolah...

kitorang kat HGLSR ni memang macam study gila-gila... Siap bawak bantal n selimut masuk bilik study... Orang bawak buku... Barulah namanya study... Kalau dah bawak bantal n selimut namanya studo... Balik dorm punya lambat... Kul 1 pagi baru balik dorm... Padahal tertido dalam bilik study, sebab tu balik dorm lambat... Hakhakhak...

Pernah tak dengar kene tindih? Ala... cam cerita mistikla ni... Hahhhh... Saya pernah kene... Sebab balik study lambat... Malam tu nak tido tetiba ada "orang" datang, tetiba je rasa tak bleh gerak... Baca kumat-kamit ayat kursi, al-fatihah... Jerit-jerit... tapi x der yang dengar... Pastu camana ntah terlepas... Alaaa... Standardla... Tapi serius... Saya tak pernah terserempak ngan hantu kat asrama... Hehehhehe...

Bilil study bertukar bila form 5, dapat bilik study horror... Depan bilik study tu ada pokok zaiton yang dikatakan berhantu... Hehehehe... Paling sensored masa kat bilik study ni... Bila ada orang gila s**s melambai-lambai kami dari pagar luar sambil menayang-nayang... Huaaaaaaaa... hahahahahaha... Apa lagi kitorang menjerit sambil baling pakai selipar.... Tu kitorang baling, tak kira lagi yang warden baling selipar kitorang ke bawah... sebab tak susun selipar...

Huahua.. Zaman retro.. muka suci...
Masa HGLSR ni pernah kene study kat dataran... Ramai-ramai... hahahahaha... Dataran Anggerik namanya... Dahla dataran tu tengah-tengah antara blok putera dan puteri... Memang glamourla kene duk atas tar tengah-tengah panas... Suka je kitorang... Sebab apa ntah tak ingat... Pernah gak saya kantoi tido dalam dorm waktu study... Pastu berlakon... Buat-buat pening... Dapatlah tido kat bilik sakit... Walaupun tak sakit... heeeeeee...

Paling gila bila time cerita Cinderella... Alaaa... yang Haliza Misbun belakon dengan Ahmad Idham tu... haaaa... kan... Tiap-tiap abis study petang mesti menyelinap masuk dalam bilik kerani asrama... tumpang tengok cerita tu... Ish... Ish... Ish...

Zaman ni adalah zaman cabut asrama... Saya ingat lagi, cabut asrama guna lubang kat pagar belakang, bila warden tau... apa lagi... kene rotan kat tapak tangan depan semua junior... Tapi best je skang ni... Dah tak ingat dah sakit ke tak... wahahaha... Sedap jugak makan roti canai kat Taman Sri Lalang... cabut jogging pagi... Huahuahua... Orang joging, kitorang stop makan... Macam tak der sarapan je kat asrama... Satu lagi pernah kene gantung asrama... Sebab? Tak ingatla... Huhuhuhuhu... Makanya kenelah gi sekolah naik bas dari rumah...

Kat sekolah pulak... Saya budak yang baik... Memang baik gila... Sampai cikgu tanya faham ke tak... Pun senyap je... Terutamanya Add Math... Sebab memang saya tak fahamla... Tu yang tak tau nak jawab... kawan sebelah saya Ejun... Suka mengantuk dan tersengguk-sengguk... Sekarang dah jadi doktor dah... hahahaha.... Saya.. Mengantuk... X dapatla... Memang sungguh-sungguh menumpukan perhatian... Pada angan-angan... Hahahaha... Saya ingat Cikgu Umi, cikgu add math yang digeruni... Dalam kelas ni pun adalah beberapa kerat budak melayu...

Subjek lain... Urmmm... ntah... Tak suka fizik... Add math... Tapi kalau pikir balik... senang je... Semua tu mentality problem... Sebab saya sudah disogokkan dengan kata-kata kelas sains tu susah... Tapi saya sangat suka subjek Lukisan Kejuruteraan... En Zaman... Walaupun ada kenakalan... Tapi zaman ni, memang sangat-sangat hormat pada cikgu... Tak berani nak melawan... di zaman ini... Urmmmmm... Macam-macam kes...

Bercinta? Jeng.. Jeng.. Jeng.. Mana pandai... Kawan-kawan adalah... Hahahahaha... Yang betul-betul follow... Suami sayalah... hakhakhakhak... geli tul kan... Ha... Dating? Tak dernye... Dating main-main ngan kawan-kawan adalah... Dating dalam bas je masa balik dari asrama... Wakakakaka... Naifnya zaman ni... Syukur tak berada di zaman yang penuh pancaroba ini... Adoi aiiii...

Dan... Bila SPM berlalu... Keputusan keluar... Saya hanya mampu memegang pangkat 2 dengan agregat 21... Bm A2, Math A2 (Pandai plak math, memang saya suka math! Yeay!), Sejarah A4, Agama Islam C5 (memang hampeh tul! target A1), Lukisan Kejuruteraan C6... Ha... yang lain-lain tu lu pikirlah sendiri... tapi untungnya tak der yang F9...

Dengan keputusan macam tu mana saya nak pergi? Kalau zaman sekarang nak jadi apa? So... Camana bleh jadi pensyarah ni... Ish... Ish... Usaha tangga kejayaan... Dan... Nasib saya memang baik... Kegagalan bukan bermakna kita akan terus gagal... Nantikan usaha di dalam kesedaran mencari masa depan...

P/S: Lambatnya nak sampai umur 30... Lama dah hidup rupanya... Muhasabah diri sikit...

To Be Continued: Zaman Politeknik

2 comments:

NuRuL HoNeY said...

kelakar akak punyer citer..kalau masa tu akak tengok citer cenderella..sy pulak tengok citer meteor garden smpai nangis2 depan tv..huhu~~

Nazha Naan (IP0344332-X) said...

Hehehe.. Thanks.. Kalau dengar lagu pun dah cukup mengimbau kenagankan...