Friday, November 26, 2010

Dua Langkah Memulakan Rawatan Kesuburan


PERINGATAN:
Langkah ini adalah berdasarkan pengalaman saya... Ini adalah kaedah rawatan moden.


Pengalaman saya

Kebetulan saya ke sebuah klinik, demam masa tu, jadi saya mengambil kesempatan bertanyakan masalah saya, then, doktor bagi saya satu surat, macam surat rujukan untuk ke hosp kerajaan bagi merujuk masalah saya... surat tu saya bawa ke hospital kerajaan, untuk pertama kali datang, bukan terus jumpa doktor and buat check up, tapi juz utk buat appointment, so, next time datang ikut tarikh appointment tu... baru memulakan checkup, soalan rutin adalah tentang kitaran haid, masa tu hubby saya dah buat sperm count, so terus proceed kepada saya rawatan tu, bermula dengan check darah, pastu scan rahim, makan ubat subur (chlomid) for 3 cycle (tp x jadi gak), pastu check lagi, dia bagi lagi chlomid untuk 2 cycle lagi, bagi folic asid (mkn hari2), doktor juga ajar saya cara kiraan waktu subur (http://drazwan.blogspot.com/2008/01/mengira-waktu-subur-wanita.html). lastly dia suh saya buat HSG... tapi x sempat sebab saya kene posting ke Perak - untuk semua treatment tu memakan masa 2 tahun... Lepas tu saya tukar ke swasta pula (baca entry saya sebelum ni rawatan dengan Datin Dr Mimin)


Masalah kesuburan berlaku apabila pasangan tersebut sudah berkahwin dalam tempoh 2 tahun tetapi masih belum mendapat zuriat... tetapi bagi saya ia bergantung kepada faktor umur, sekiranya anda berkahwin di umur yang muda, 25 years below, waiting for 2 years before doing the treatment.. is ok, but... if your age, when u get married is 26 and above... i think, juz wait for 1 year only... pastu terus je pegi jumpa doktor and dapatkan pandangan.

Jadi, bagaimana nak memulakan rawatan kesuburan? Bila nak mulakan? Di mana nak buat? Nak jumpa siapa?

Itu adalah antara persolannya yang bermain difikiran bagi sesiapa yang ingin membuat rawatan dengan berjumpa doktor. So, saya simpulkan hanya 2 langkah mudah sahaja diperlukan;


1st Step: Suami & Isteri
  • Terus sahaja ke klinik or hospital swasta yang berkaitan dengan O&G (Pakar sakit puan)- cepat, kos agak tinggi - dapatkan consultation dari doktor di klinik/ hospital berkenaan - doktor akan guide kita untuk buat rawatan dan check up..
  • Datang ke hospital-hospital kerajaan, pergi ke bahagian O&G - Yang ni kos dia murah - Pertama kali datang hanya untuk membuat appointment - Prosedur agak lambat - datang untuk dapatkan consultation from the doctor

2nd Step: Suami - Sperm Count
  • Boleh buat di mana-mana Pathlab yang ada - kos RM60-RM80 - setahu saya Pathlab ni ada di seluruh Malaysia and juz walk in to do the test
  • Atau pergi ke hospital-hospital swasta (Pantai, KPJ dll), biasanya diorang ada makmal untuk menjalankan ujikaji.
  • Kerajaan - saya x pasti, tapi saya rasa pasti ada dan lebih murah

Mengikut pengalaman saya, lebih mudah sekiranya suami membuat sperm count terlebih dahulu sebelum isteri membuat rawatan... Ujian ni jugak boleh dibuat sebelum berjumpa dengan doktor, coz doktor akan suruh buat juga akhirnya. ~Wallahualam~

12 comments:

Anonymous said...

salam..kak,kawan sy kata kakak dia pun byk tahun kawin x dpt anak..then dia try guna produk Qaseh adinda utk dia n Qaseh kekanda utk husband dia..produk 2 xmahal..alhamdulillah, dengan izin Allah x lama lepas 2 pregnant, kembar tp seorang je yg selamat lahir...sy suggest akak cuba, cuma rezeki datang dari Allah..yg penting kita usaha...

Hajar KKGP..

Nazha Naan said...

Hajar,
memang kak naja amik kedua-dua qaseh adinda & kekanda... dah 5 botol... siap jadi ahli lagi... tapi masih belum ada rezeki... Anyway, tq for ur info...

Anonymous said...

ooo..ye ke kak..xper,jgn putus asa..bukan rezeki akak lg la 2..tuhan dan bagi akak rezeki kawen awal n peluang utk ada anak 50 - 50..cuba akak tgk kwn2 yg bujang ni termasuk i jugak..langsung xda peluang nk dpt ank..so bnyk2 sabar ya..

adira said...

saya dah mmpunyai anak berusia 9 thun..saya da mencuba untuk hamil anak kedua tapi sampai sekarang tidak berjaya walaupun saya tidak pernah mengambil sebarang pil pencegah kehamilan..

diyana said...

Boleh cuba produk shaklee...husband n wife.insyallah bagus dan berkesan boleh pm di fb page Kehidupan Sihat Shaklee atau sms 011 - 12810277

mdmveska said...

Saya da cube shaklee. Xde perubahan pon.

mdmveska said...

Saya da cube shaklee. Xde perubahan pon.

Anonymous said...

Sye plak. Lain. N xtau nk luahkn. N ctakn kt spa. Just kt blog2 cm ni je.. Ermm. Suami prtama dulu msk 3thn kwen tp x dpt zuriat. N suami k2 n skrg. Msk 2thn. Usia prkhwinan kmi. N . pda 1 hr ni. Sye. Tlh mnipu. Sye tlh. Bbhong yg sye pregnant. Ntah knpa. Sye bgitu bodoh. Smpai skrg. Xtau cm ne nk bgtau prkara sbnar. Smpai 1 hr ni. Sye try nk buat rawatan ivf. Tp ibu sye. Nk ikt jugak. Sye xtau cm na. Nk buat dah. .. Bingung. Nk try ni pun x dpt. Masaalah yg tramat berat

Nurul said...

Salam..sy nk bertanya,berapa RM eh total kos utk rawatan kat hospital kerajaan?org swasta mcm sy still dpt free ke?

Nanaleeusof said...
This comment has been removed by the author.
muhd safuan said...
This comment has been removed by the author.
mizna said...

Salam boleh x nak tau kos rawatan di swasta sbb saya brcdang untk berjmpa juga dgn pakar